EKOLOŠKA RASVJETA

SOLARSPOT je cjevasti svjetlarnik koji prenosi prirodnu svjetlost u nedovoljno osvijetljenim prostorima bez donosa topline (zamjenjuje krovni prozor kao i svjetlosnu kupolu).
Ovaj proizvod se može ugrađivati u svim stambenim i poslovnim objektima, kao i u svim ambijentima koji nemaju direktni pristup ili pogled na vanjski prostor te općenito u svim slučajevima gdje je potrebno osvjetljenje prostora.

Sistem za prirodnu rasvjetu koji se sastoji od:

- vanjske kupole – svjetlosnog prijemnika
- super-odraznog cjevastog voda
- krajnjeg prizmatičnog difuzora za unutrašnju postavu koji može biti    obli, kvadratni ili u obliku svjetiljke

Prirodna sunčeva svjetlost daje:
- percepciju pravih prirodnih boja,
- regulira biološki ciklus,
- osjećaj dobro prozračene prostorije

Primjenom ovog sistema osvjetljenja postižemo kvalitetne učinke i u slučajevima oblačnosti, kako ljeti tako i zimi, od zore do zalaska i, naravno, u vedrim danima kada sunce sja.


Solarspotom možemo dostići sve prostorije zgrade od slabo osvijetljenih uobičajenim prozorima do potpuno mračnih zbog nepovezanosti sa vanjskim prostorom.

Dovoljno je postaviti svjetlosni prijemnik na način da bude dostupan odsjaju svjetla neba i izravnog svjetla sunca te njezin odrazni cjevasti vod svjetlost prenosi mnogo metara dalje. Što više svijetla uspije sakupiti, njegov je učinak veći.

Tim sistemom uspijemo ubirati i raspršenu svjetlost koja dolazi sa sjevera.

Vod Solarspot izgrađen je od materijal sa izvrsnom reflektirajućom moći, koji je sinteze jedinstvenosti reflektirajućeg višeslojnog filma i višegodišnjeg iskustva tehnologije aluminija naših istraživača.Princip rada: sakupljanje, preusmjeravanje i prijenos svjetlosti

Sunčeva svijetlost sakuplja se na reflektirajući optički element i reflektira se unutar cijevi za prijenos svjetlosti do krajnjeg difuzora prirodno osvjetljavajući prostor.
Glavne karakteristike sistema Solarspot:

Sustav Solarspot može se ugrađivati na ravni krov, kosi krov i na zid. Postupak sastavljanja i ugradnje je vrlo jednostavan.


Prihvat sunčevih zraka

Transparentna kupola iz PMMA HI950 izrađena je iz termoformiranih akriličnih folija. Kupole su sve ispitane testovima koji zadovoljavaju norme AFNOR P 37 te ne postoji mogućnosti njihovog oštećenja prilikom tuče.
Reflektirajuća cijev za prijenos svjetlosti


Reflektirajuća moć cijevi veća je od bilo kojeg zrcala te donosi prirodnu svjetlost na željom mjestu. Cijev je laminirana aluminijska legura za osiguranje maksimalne elastičnosti i čvrstoće. Izvedena je procesom laminiranja putem valjanja i prešanja višeslojne superreflektirajuće folije.
Izvrsna površinska obrada pospješuje bolju reprodukciju prirodnih boja.
Cijev ne reflektira duge infracrvene valove sa zanemarivom proizvodnjom topline. Za razliku od svih drugih reflektirajućih laminiranih folija cijev je potpuno neutralna pri stvaranju kondezata te ne postoji mogućnost oksidacije i korozije.


Difuzor svjetlosti

- Difuzor je sastavljen od finalnog estetskog prstena i sistemom za stropno fiksiranje, za verzije u promjerima od 250 i 375 mm ili elemenata za adaptiranje kvadratnom difuzoru, za sve promjene reflektirajuće cijevi.

Difuzor, bio okrugli ili kvadratni izrađen je od akriličnog materijala, 2 mm stjenke, sa primjerenim optičkim karakteristikama; prizmatičan ili Vision sa kombinacijom transparentnih i hrapavih, zamagljenih zona. Ovaj element raspršuje svjetlost akumuliranu unutar cijevi te ju distribuira jednakomjerno na cijelu površinu prostora. Difuzor je ugodnog estetskog oblika, koji pospješuje percepciju prirodne svjetlosti.Napomena:
svi spojevi trebaju se fiksirati na licu mjesta u fazi instaliranja sa POP zakovicama ili aluminijskim samoljepljivim trakama. Dobro je predvidjeti jedan ili više teleskopskih spojeva zbog termičkih dilatacija različitih konstrukcija na kojima je montiran Solarspot.MOGUĆI DODACI:

Umjetna svjetlost za noćne potrebe
Kada nije dostupna sunčeva svijetlost, u finalnoj cijevi sa difuzorom, ugrađuje se nosač sa električnom žaruljom niske energetske potrošnje.

Ventilacija
Prostorija može se prirodno ventilirati putem posebnog dodatka koji će u toj varijanti omogućiti usis vanjskog zraka najmanje 200 m3/h. Sistem je baziran na minimalnu depresiju koja se stvara unutar prostorije te će posebnim vodom kroz konstrukciju prirodno ventilirati istu.

Sistemi za zatamnjenje
Raspoložive su zavjese za zatamnjenje koje mogu biti ručne ili električne.

Ocjena efikasnosti Solarspota

Svijetlosni tok (lumen) na izlazu difuzora FLC prilikom pokrivenog neba 5.000 Lux i prilikom sunčanog neba 10.000 Lux u odnosu na površine prostorija

Simboli predstavljaju:

D(mm) =
promjer
L(m) =
dužina
FLC (lumen) =
svjetlosni tok u prostoriji
loe(lux) =
intezitet svjetlosti na podu
S (m2) =
osvjetljena površina

D
(m/m)
L
(m)
loe=5.000 Lux
FLC
(lumen)
S
(m2)
loe=10.000 Lux
FLC
(lumen)
S
(m2)
250
6
324
6,5
648
13
375
8
731
14,5
1462
29
530
12
1447
29,0
2894
58
650
12
2254
45,0
4508
90


EKOLOGIJA U GRAĐENJU